Magvető Kiadó, 2020-10-13

Az íróról:
Závada Pál
 (Tótkomlós, 1954. december 14. –) Kossuth- és József Attila-díjas szlovák származású magyar író, szerkesztő, szociológus.

Wanderer, a mindenkori Vándor a régi Budaörsön, a valaha itt élt németek közt jár e könyv lapjain. Talán hogy súghasson az elbeszélőnek, a hajdani fotográfusoknak pedig megmutathassa, mit is kell itt szemügyre venni és megörökíteni – hogy egyszer majd ő is ennek nyomán, behunyt szemmel sétálhasson e házak, szőlők és borpincék közt, és a talpával legyen képes fölismerni még kedves sírkertjének hepehupáit is.
Závada Pál a budaörsi történelem évtizedeinek és évszázadainak időrétegein utazik keresztül egy-egy alakért, arcért, történetért, hogy aztán mesélhessen – valódit és költöttet is -, arra törekedve, hogy igaz legyen.
A könyvben számos archív budaörsi felvétel között böngészhetünk.

„Egyik alkalommal Wanderer, aki sokfelé megfordult már, azzal a hírrel érkezett Udine környékéről, hogy ott olasz gazdák meséltek valami érdekeset neki. Mégpedig hogy a világháború alatt ellenséges katonák, történetesen német szőlészek szerettek bele az ő talján őszibarackjukba. De annyira ám, hogy félre a puskával-bajonéttal, megkötötték a maguk különbékéjét, gyerünk tapasztalatot cserélni, hogy végül valósággal kikönyörögjenek maguknak pár köteg őszibarackfacsemetét, oszt gé’má’ham, most akkor mehetnénk már haza!”

Elérhetőségeink
1073 Budapest, Kertész utca 29.

+36 20 369 5987

info@baberligetbudapest.hu
Nyitva tartás

Csütörtök-Péntek: 10:00-18:00
Szombat: 9:00-12:00
Vasárnap-Szerda: Zárva

Kövessen minket!